Meta CEO’su Mark Zuckerberg, ABD’de tarihi bir antitröst davasında ifade verirken, Salı günü Instagram’ın satın alınmasının nedeninin, kamera özelliğinin o dönemde Facebook’un geliştirmekte olduğu özellikten “daha iyi” olması olduğunu itiraf etti.
Bu itiraf, ABD’li antitröst uygulayıcılarının Meta’nın potansiyel rakiplerini kapmak, daha küçük rakipleri uzak tutmak ve yasadışı bir tekeli sürdürmek için “satın al veya göm” stratejisi kullandığı yönündeki iddialarını destekler nitelikte görünüyor.
Zuckerberg’in, ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) Meta’nın Instagram ve WhatsApp gibi değerli varlıklara ilişkin satın almalarını geri almaya çalıştığı Washington’daki yüksek riskli davada ifade verdiği ikinci gün geldi.
Başkan Donald Trump’ın ilk döneminde açılan dava, yeni Trump yönetiminin büyük teknoloji şirketleriyle mücadele etme vaatlerinin bir sınavı olarak görülüyor.
FTC avukatının, hızla büyüyen Instagram’ın o dönem Facebook olarak bilinen Meta’ya zarar verebileceğini düşünüp düşünmediği sorusuna Zuckerberg, Instagram’ın Facebook’un geliştirmekte olduğu kamera ürününden daha iyi olduğuna inandığını söyledi.
Zuckerberg, bir kamera uygulaması oluşturma sürecinde “bir inşa etme veya satın alma analizi yapıyorduk” dedi. “Instagram’ın bu konuda daha iyi olduğunu düşündüm, bu yüzden onları satın almanın daha iyi olduğunu düşündüm.”
Zuckerberg ayrıca şirketin kendi uygulamalarını geliştirme girişimlerinin çoğunun başarısızlıkla sonuçlandığını kabul etti.
‘Yeni bir uygulama oluşturmak zordur’
Zuckerberg mahkemeye yaptığı açıklamada, “Yeni bir uygulama geliştirmek zordur ve yeni bir uygulama geliştirmeye çalıştığımızda çoğu zaman pek ilgi görmez.” dedi.
“Şirketin tarihi boyunca muhtemelen onlarca uygulama geliştirdik ve bunların çoğu bir yere varamadı” dedi.
Zuckerberg’in tanıklığı, Meta’nın Facebook’un kendi belgelerinden alınan ve “rekabet etmektense satın almanın daha iyi olduğunu” söylediği 2008 tarihli bir e-posta gibi yıkıcı ifadelerin yayınlanmasından yıllar sonra kendini savunmasının ardından geldi.
Şirket, FTC’nin sosyal medya pazarını yanlış tanımladığını ve Meta’nın ByteDance’in TikTok’u, Alphabet’in YouTube’u ve Apple’ın mesajlaşma uygulamasıyla karşı karşıya kaldığı sert rekabeti hesaba katmadığını belirterek, geçmişteki niyetlerinin alakasız olduğunu savunuyor.
FTC, Meta’yı arkadaşlarla ve aileyle içerik paylaşmaya yarayan platformlarda tekel olmakla suçluyor; ABD’deki başlıca rakipleri ise Snap’in Snapchat’i ve 2016’da piyasaya sürülen küçük bir gizlilik odaklı sosyal medya uygulaması olan MeWe.