Diyabet hastalığının kalp hastalığından görme sorunlarına kadar pek çok tıbbi soruna yol açtığı biliniyor . Yeni bir araştırma ise diyabet hastalığının hafızayı ve diğer bilişsel işlevleri de etkileyebileceğini öne sürüyor.
Nevada Üniversitesi, Las Vegas (UNLV) araştırmacıları, kemirgen modellerinde beyin aktivitesini ve davranışını gözlemledikten sonra, tip 2 diyabetin beyni erken başlangıçlı Alzheimer hastalığına benzer şekilde “yeniden yapılandırabileceğini” belirlediler.
“Diyabet , Alzheimer hastalığının erken evrelerinde olduğu gibi beyni değiştiriyor olabilir ” dedi baş araştırmacı ve UNLV psikoloji profesörü James Hyman.
ŞAŞIRTICI BİR TATLI YEMEK YEMENİN DİYABET RİSKİNİ AZALTTIĞINI ÖNEREN BİR ÇALIŞMA
“Daha fazla araştırmaya ihtiyaç var, ancak bu bulguların araştırmacıların hastalığa yönelik daha iyi teşhis veya tedavi stratejilerine dair ipuçlarını ortaya çıkarmalarına yardımcı olma potansiyeli var.”
Çalışma Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından finanse edildi ve The Journal of Neuroscience’da yayınlandı.
Daha önce yapılan araştırmalar, tip 2 diyabetli kişilerde nörodejeneratif hastalıklara yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu göstermişti .
“Diyabet, Alzheimer hastalığının erken evrelerinde olduğu gibi beyni değiştiriyor olabilir.”
UNLV’nin basın bültenine göre, araştırmacılar bunun sebebinin, yüksek kan şekeri seviyelerinin bilişsel ve duygusal işlevlerden sorumlu beyin bölümü olan ön singulat korteksi (ACC) etkileyebilmesi olduğunu ileri sürdüler.
Araştırmacılara göre ACC, motivasyon, karar alma, hedef takibi, haz arama, ödül işleme ve duyguların düzenlenmesi gibi temel bilişsel süreçlerle bağlantılıdır.
Diyabetli kişilerde yüksek kan şekeri, hipokampüsten (beynin hafızayı ve öğrenmeyi kontrol eden kısmı) ACC’ye giden ödül sinyallerini bozar.
KÜÇÜK BİR ÇALIŞMADA KİLO VERME VE DİYABET İLAÇLARI GÖRME SORUNLARIYLA BAĞLANTILI
Hyman, Fox News Digital’a yaptığı açıklamada, “Ödüller veya hedeflere ulaşmak, gelecekteki kararlarımızı almamıza yardımcı olmak açısından önemlidir. Dolayısıyla beynimiz farklı tepki veriyorsa, gelecekteki kararlarımızın da farklı olması muhtemeldir.” dedi.
“Tip 2 diyabetle mücadele edenler için bunun büyük etkileri var, çünkü testlere uyum ve yaşam tarzı değişiklikleri önemli unsurlar.”
Hyman, bunun aynı zamanda birçok insanın yeni diyetlere ve egzersiz programlarına uymasının neden bu kadar zor olduğunu da açıklayabileceğini , çünkü hastalık nedeniyle beyinlerinin normalde ödüllendirici olaylara yanıt vermediğini belirtti.
“Bu bilgi, insanların sebat etmesine ve gayretli kalmasına yardımcı olabilir, çünkü başarısızlıkları kişisel zayıflıklardan değil, değişen beyin fizyolojisinden kaynaklanmaktadır” dedi.